Data: 2000-02-22 19:51:00
Temat: Re: bylo: Jak dojrzewac sery? jest: sery domowe
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Potrzebny jest tylko twarog, ktory nalezy rozkruszyc i trzymac w dosc
> cieplym miejscu az zacznie sie przeksztalcac w plesniowy - wydajac przy
> okazji podobno bardzo intensywny i niezbyt mily dla wiekszosci zapach.
> Kiedy bedzie juz taki zolty i mocno "pachnacy" nalezy go topic w
> garnku dodajac troche masla i przyprawy wg uznania (np. sol, papryke,
> kminek, suszone ziola).
>
Podalas przepis na serek topiony a nie plesniowy, bardzo smaczny zreszta.
Mozna proces przyspieszyc dodajac na 500 g twarogu 1 lyzeczke sody
oczyszczonej.
Po dokladnym wymieszaniu odczekac 3-4 godziny i mozna topic. Ja dodaje
kminek i 2 cale zoltka.
Przemyslaw Koziarski
|