Data: 2010-05-07 18:37:29
Temat: Re: cytrynówka ze skórek - jak?
Od: "kogutek" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Użytkownik "Xena" napisał:
>
> > Może kto� poratuje proporcjami, bo nie mam się jak dowiedzieć
> > od tego co robił, a była przepyszna.
>
> Mam przepis na nalewkę ze skórek mandarynkowych - i czasy nastawu sš
> inne, ale może się przyda.
>
> 10 dkg suszonej skórki z mandarynek,
> 20 dkg cukru,
> 1/2 l spirytusu,
> 1/4 l wódki
> 1 szklanka wody.
>
> Skórkę zalać spirytusem i wódka, odstawić na 1-2 tygodnie. Z cukru i wody
> zrobić syrop, dolać do alkoholu. Odstawić na 24 godziny. Przefiltrować,
> przelać do butelek i odstawić na 2-3 tygodnie.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
>
Przepis jak przepis. Ale nie mąćcie w głowach z leżakowaniem. Kazda wódka a
zwłaszcza nalewka musi leżakować bardzo długo. Chemicy mówią ze wiązania
wodorowa muszą się zrobić. W warunkach domowych trwa to nie 2 tygodnie a minimum
pól roku. Nalewkę jak się zrobi to należy odstawić i o niej zapomnieć na dwa lata.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|