Data: 2010-05-08 10:28:55
Temat: Re: cytrynówka ze skórek - jak?
Od: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
> Ad hoc, tylko o niektórych:
>
> "(11) Bifenyl (E 230), ortofenylofenol (E 231) i sól sodowa
> ortofenylofenolu (E 232) są wymienione jako substancje konserwujące w i na
> owocach cytrusowych w dyrektywie 95/2/WE. [...]"
I co - one są aż tak trujące, że tyle, co z nich zostanie po umyciu cytryn i
zrobieniu ze skórek nalewki ma być szkodliwe? Przecież toksyczność (w sensie
ld50(oral,rat)) mają na poziomie soli kuchennej. A cytrusy spryskuje się np.
roztworem 12g/kg E231.
No po prostu nie te rzędy wielkości.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
|