Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!news-out2.kabelfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!xindi.nntp.kabelfoon.
nl!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.
news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-f
or-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: cytrynówka ze skórek - jak?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1cueccvz3cion$.1segxs1bd1434$.dlg@40tude.net>
<3...@n...onet.pl>
Date: Sat, 8 May 2010 00:59:06 +0200
Message-ID: <p2dirp72mamn.1q46gfw4vbcu9$.dlg@40tude.net>
Lines: 41
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.131.201
X-Trace: 1273273173 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2582 95.49.131.201:50318
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327962
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 07 May 2010 23:49:26 +0200, kogutek napisał(a):
> Nie chce byc upierdliwy ale chyba sa dwie ikselki. Niedawno byla dyskusja o
> wedzeniu i smakowaly Ci ryby wedzone w prymitywnej wedzarni w ktorej dym sklada
> sie prawie w calosci z rakotworczych i mutagennych zwiazkow chemicznych.
Na pewno z mniej trujących, nize te sztuczne substancje, które kupujesz na
i w wędlinach ze sklepu. Pokolenia się żywiły tym, co ja obecnie z własnej
wędzarni i przeżyły. Własnie kończymy jeść ostatnią porcję wędzonek, w
planie na najbliższe dni - następne.
> Jak Ci
> zwrocilem na to uwage to stwierdzilas ze na zyciu Ci specjalnie nie zalezy.
Przekłąmujesz. Fe, nieładnie.
> A
> dzisiaj piszesz o szkodliwosci wyimaginowanych zwiazkow chemicznych.(...)Teraz jak
sa dobre to zaraz jakas dziwna teoria powstaje
> ze nasycone trucizna.
Ad hoc, tylko o niektórych:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache
:ipSONLixCrEJ:www.cie.gov.pl/publikacje/ppwue_2007/S
ektor_cukierniczy/Akty%2520prawne/Unia%2520Europejsk
a/Dyrektywa_2003_114_WE.doc+%22na+owocach+cytrusowyc
h%22&cd=6&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
"(11) Bifenyl (E 230), ortofenylofenol (E 231) i sól sodowa
ortofenylofenolu (E 232) są wymienione jako substancje konserwujące w i na
owocach cytrusowych w dyrektywie 95/2/WE. Jednakże wchodzą one w zakres
definicji "środków ochrony roślin" w dyrektywie Rady 91/414/EWG z dnia 15
lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin [9].
Dlatego nie powinny wchodzić w zakres dyrektywy 95/2/WE. Państwa
Członkowskie i Komisja powinny podjąć wszelkie możliwe kroki w celu
zapewnienia, że nie ma luki prawnej w odniesieniu do tych substancji.
Pozwolenie na wprowadzenie do obrotu tych substancji jako środków ochrony
roślin powinno być przygotowane tak szybko, jak to możliwe.
(12) Dnia 4 kwietnia 2003 r. Komitet Naukowy ds. Żywności stwierdził, że
tymczasowa dopuszczalna dzienna dawka E 214 do E 219 estru metylowego kwasu
p-hydroksybenzoesowego oraz jego soli sodowej powinna być wycofana, jeśli
nie zostaną przedstawione dalsze dane dotyczące dawki i toksyczności."
|