Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweakn
ews.nl!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsf
eed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!ne
ws.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: cytrynówka ze skórek - jak?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1cueccvz3cion$.1segxs1bd1434$.dlg@40tude.net>
<3...@n...onet.pl>
<p2dirp72mamn.1q46gfw4vbcu9$.dlg@40tude.net>
<hs3ed7$bc2$1@news.lublin.pl>
Date: Sat, 8 May 2010 12:48:18 +0200
Message-ID: <9duxsus51f1b$.12k6prf6yium5$.dlg@40tude.net>
Lines: 34
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.215.120
X-Trace: 1273315724 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 19179 95.49.215.120:49631
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327971
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 08 May 2010 12:28:55 +0200, Maciej Jastrzębski napisał(a):
> Ikselka wrote:
>> Ad hoc, tylko o niektórych:
>>
>> "(11) Bifenyl (E 230), ortofenylofenol (E 231) i sól sodowa
>> ortofenylofenolu (E 232) są wymienione jako substancje konserwujące w i na
>> owocach cytrusowych w dyrektywie 95/2/WE. [...]"
>
> I co - one są aż tak trujące, że tyle, co z nich zostanie po umyciu cytryn i
> zrobieniu ze skórek nalewki ma być szkodliwe?
Tak, bo wnikają także w skórki. Inaczej nie miałoby sensu ich stosowanie.
Dlatego trzeba skórki kilkakrotnie moczyć i wstępnie obgotować przed
użyciem, jeśli w ogóle już używać.
> Przecież toksyczność (w sensie
> ld50(oral,rat)) mają na poziomie soli kuchennej. A cytrusy spryskuje się np.
> roztworem 12g/kg E231.
Środki ochrony roślin sa używane w równie niskich stężeniach, a jednak
trują i mają okresy karencji z tego względu.
> No po prostu nie te rzędy wielkości.
Traktując sprawę mnogościowo w sensie nasilenia w czasie oraz asortymencie
oraz ilosci produktów spryskiwanych nimi i spożywanych - robią się te
wielkości całkiem "rejestrowalne" przez organizm.
Pijesz dużo soków cytrusowych z kartonu? Może sam wyciskasz codziennie? -
tam się nikt nie bawi w obieranie, tam się z lekka spłukuje i wyciska ze
skórami, wszystko co w i na skórce, masz w soku. M.in. dlatego soki takie
moga stać i stać po otwarciu i nic się w nich nie psuje.
|