Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder3.cambriumusenet.nl!feed.tweakn
ews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsf
eed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!ne
ws.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: cytrynówka ze skórek - jak?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1cueccvz3cion$.1segxs1bd1434$.dlg@40tude.net>
<3...@n...onet.pl>
<p2dirp72mamn.1q46gfw4vbcu9$.dlg@40tude.net>
<hs3ed7$bc2$1@news.lublin.pl>
<9duxsus51f1b$.12k6prf6yium5$.dlg@40tude.net>
<hs3hip$ddm$1@news.lublin.pl>
Date: Sat, 8 May 2010 15:26:28 +0200
Message-ID: <1k5gw6d4czgw3$.gscv560ww2ho.dlg@40tude.net>
Lines: 55
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.134.81
X-Trace: 1273325215 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2595 79.191.134.81:52030
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327975
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 08 May 2010 13:23:05 +0200, Maciej Jastrzębski napisał(a):
> Ikselka wrote:
>> Dnia Sat, 08 May 2010 12:28:55 +0200, Maciej Jastrzębski napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>> Ad hoc, tylko o niektórych:
>>>>
>>>> "(11) Bifenyl (E 230), ortofenylofenol (E 231) i sól sodowa
>>>> ortofenylofenolu (E 232) są wymienione jako substancje konserwujące w i na
>>>> owocach cytrusowych w dyrektywie 95/2/WE. [...]"
>>>
>>> I co - one są aż tak trujące, że tyle, co z nich zostanie po umyciu
> cytryn
>>> i
>>> zrobieniu ze skórek nalewki ma być szkodliwe?
>>
>> Tak, bo wnikają także w skórki. Inaczej nie miałoby sensu ich stosowanie.
>> Dlatego trzeba skórki kilkakrotnie moczyć i wstępnie obgotować przed
>> użyciem, jeśli w ogóle już używać.
>>
>>> Przecież toksyczność (w sensie
>>> ld50(oral,rat)) mają na poziomie soli kuchennej. A cytrusy spryskuje się
> np.
>>> roztworem 12g/kg E231.
>>
>> Środki ochrony roślin sa używane w równie niskich stężeniach, a jednak
>> trują i mają okresy karencji z tego względu.
>
> Uczyńmy tedy zgrubną rachubę. Powiedzmy, że na jedną cytrynę przypada 1g
> oprysku. Opryskujemy roztworem 12g/1kg, czyli na 1 cytrynę przypada 0,000012g
> konserwantu. Na 12 cytryn, czyli flaszkę nalewki - 0,000144g. Przyjmijmy, że
> LD50 to 2g/kg masy ciała (dla E230 i E231 więcej, dla E232 mniej). Więc dla
> osoby o skromnej masie 50 kg do śmiertelnego zatrucia w 50% przypadków trzeba
> 100g. Co daje około 8333333 flaszek. Ponad 8 milionów. Flaszek. Niech będzie,
> że nawet 1 promil dawki śmiertelnej jest jakoś tam szkodliwy. To daje ponad 8
> tysięcy butelek nalewki. Czyli flaszka cytrynówki dziennie przez prawie
> 22 lata, żeby dojść do jednego promila dawki śmiertelnej. Codziennie zjadasz
> co najmniej kilka procent LD50 NaCl. Śmiem twierdzić, że alkohol etylowy w
> rzeczonej nalewce trochę bardziej zaszkodzi.
>
> Więc może nie rób paniki. Powtarzam - to nie te rzędy wielkości. Chodziło o
> pieprzoną nalewkę z 12 cytryn, a nie pożeranie dziennie kilograma skórek.
Nie wszystkie substancje działają bezpośrednio jako śmiertelne trucizny,
lecz także jako katalizatory dla nieprawidłowych procesów w organizmie, np
jako wyzwalacze reakcji mutagennych, powodowanie schorzeń niebezpośrednio
związanych z samą trucizną, alergii itd Bóg wie, czego jeszcze. Zażywane
latami mogą się kumulować w narządach, z początku nie dając objawów.
Ponadto mogą działać analogicznie co do samej zasady, a przeciwnie co do
efektu, do substancji używanych w medycynie homeopatycznej, tzn będąc
wprowadzone do organizmu w ŚLADOWYCH ilościach mogą powodować wielkie
schorzenia/uszkodzenia.
|