Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!tdsnet-transit!newspeer.tds.net!sn-xit-03!sn-xit-08!sn-post-
01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Date: Tue, 08 Mar 2005 09:47:26 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <d0kimr$r27$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <d0kimr$r27$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 46
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234263
Ukryj nagłówki
Chesky wrote:
> chce troszke zmodernizowac przepis na casteczka z platkow
> owsianych, chyba wszystkim dobrze znanych.
Nie znam przepisu wedlug ktorego je robisz. W moim przepisie jest duzo
cukru, polowa to brazowy, a polowa to bialy. Moze czesciowo dodac miod?
a moze slod z kaszy (barley malt) zamiast cukru?
> fatygi oczywiscie nie ma - cukier, lyzki mleka,
> margatyna lub maslo, platki na koniec + aromat
w moim przepisie nie ma mleka, sa natomiast jajka, cukier, maslo, maka,
platki, proszek i rodzynki.
> Sek w tym jednak ze cukier w takich ciasteczkach procz
> platkow stanowi jakies 90% calej masy,
Cukru jest jedna szklanka.
co nie dosc ze jest
> ultra slodkie, ale finalnie jemy praktycznie ciasteczka
> owsiano-cukrowe.
jedna szklanke podzielic na 24 duze ciastka, to wychodzi okolo 2
lyzeczki cukru na jedno ciastko.
[...]Problem jednak w tym, iz cukier w tych
> ciasteczkach pelni rowniez role "utwardzacza", tak wiec
> zmniejszajac ilosc cukru masa robi sie zbyt rzadka by
> ciasteczka po wystygnieciu utrzymac w calosci po wzieciu w dlon.
> Tak wiec jaka alternatywe mozna by zastosowac by po nalozeniu
> na blache i ostygnieciu ciasteczka staly sie faktycznie ciasteczkami...
uzyc wiecej bialek, mniej zoltek
> Zwiekszenie iosci platkow odpada, poniewaz lubie
> troche platki pogotowac w powyzszej masie
gotujesz platki z maslem, cukrem itd? podaj ten przepis, wydaje sie
nietypowy...
>
> Wszelkie sugestie mile wiedziane.
> osmomarcowepozdrowieniadlakobitek
Dziekuje,
Magdalena Bassett
|