Data: 2005-03-08 17:47:26
Temat: Re: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chesky wrote:
> chce troszke zmodernizowac przepis na casteczka z platkow
> owsianych, chyba wszystkim dobrze znanych.
Nie znam przepisu wedlug ktorego je robisz. W moim przepisie jest duzo
cukru, polowa to brazowy, a polowa to bialy. Moze czesciowo dodac miod?
a moze slod z kaszy (barley malt) zamiast cukru?
> fatygi oczywiscie nie ma - cukier, lyzki mleka,
> margatyna lub maslo, platki na koniec + aromat
w moim przepisie nie ma mleka, sa natomiast jajka, cukier, maslo, maka,
platki, proszek i rodzynki.
> Sek w tym jednak ze cukier w takich ciasteczkach procz
> platkow stanowi jakies 90% calej masy,
Cukru jest jedna szklanka.
co nie dosc ze jest
> ultra slodkie, ale finalnie jemy praktycznie ciasteczka
> owsiano-cukrowe.
jedna szklanke podzielic na 24 duze ciastka, to wychodzi okolo 2
lyzeczki cukru na jedno ciastko.
[...]Problem jednak w tym, iz cukier w tych
> ciasteczkach pelni rowniez role "utwardzacza", tak wiec
> zmniejszajac ilosc cukru masa robi sie zbyt rzadka by
> ciasteczka po wystygnieciu utrzymac w calosci po wzieciu w dlon.
> Tak wiec jaka alternatywe mozna by zastosowac by po nalozeniu
> na blache i ostygnieciu ciasteczka staly sie faktycznie ciasteczkami...
uzyc wiecej bialek, mniej zoltek
> Zwiekszenie iosci platkow odpada, poniewaz lubie
> troche platki pogotowac w powyzszej masie
gotujesz platki z maslem, cukrem itd? podaj ten przepis, wydaje sie
nietypowy...
>
> Wszelkie sugestie mile wiedziane.
> osmomarcowepozdrowieniadlakobitek
Dziekuje,
Magdalena Bassett
|