Data: 2013-02-04 19:59:30
Temat: Re: galaretowata nalewka
Od: Krycha_net <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-02-04 20:50, Qrczak pisze:
> Dnia 2013-02-04 20:39, obywatel Krycha_net uprzejmie donosi:
>> W dniu 2013-02-04 20:14, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2013-02-01 14:49, obywatel Krycha_net uprzejmie donosi:
>>>> Czy komuś z Was zdarzyło się, że nalewka zgęstniała i stała się
>>>> konsystencji rzadkiej galaretki?
>>>> Właśnie okazało się, że sok z gotowanej pigwy, jak i część alkoholu,
>>>> którą owoce były zalane, przyjęła taką postać.
>>>> Po zlaniu do jednego naczynia i pomieszaniu nadal nie jest w pełni
>>>> płynem ciekłym.
>>>> Co z tym zrobić?
>>>
>>> Przed planowanym wypiciem wstawić butelkę na kilka minut do ciepłej
>>> wody.
>>> Ot, cudowna moc pektyn.
>>
>> No, no jest to jakiś pomysł.
>> Ale czy będą chętni na ciepłą nalewkę?
>
> Wystarczy temp. niewiele wyższa od tej cielesnej.
> Nalewek się zresztą nie pija mocno chłodzonych, więc taka akurat smakowi
> krzywdy nie zrobi a dodatkowo aromat owocowy wydobędzie.
Przetestuję ten pomysł.
Krycha.
|