Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "yapann" <y...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)
Date: Tue, 1 Dec 2015 22:30:24 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 45
Message-ID: <n3l3hd$gfa$1@node1.news.atman.pl>
References: <n30hgd$so0$1@node1.news.atman.pl>
<56542d9c$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<56543e33$0$22835$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<56545c4a$0$680$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@4...net>
<5654cc6c$0$685$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-67-211-92.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1449005421 16874 89.67.211.92 (1 Dec 2015 21:30:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Dec 2015 21:30:21 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <5654cc6c$0$685$65785112@news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8089.726
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8089.726
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:368210
Ukryj nagłówki
nie rozumiem przymusu wewnętrznego do wciskania komuś swojej religii
żywieniowej
jak sama piszesz
> możesz sobie uważać sfermentowaną kapustę za świeżą, która spełnia warunki
> soku jednodniowego. Nic mi do tego.
i trzymajmy się tego podejścia.
ZTCW fermentacja nie niszczy enzymów, witamin,.. - fermenty są nadal żywe, a
nawet żywsze :> Inna kwerstia czy proces kiszenia nie ma jakiś usterek -
szczególnie zamierzonych (przemysłowych). Fakty związane z samym kiszeniem i
mrożeniem to jedno, a wszelkie zabiegi utrtwalające to drugie, po co tgo
pompować - dajcie żyć z tym porównywaniem 'co jest gorsze' - kiszenie czy
mrożenie :p. Obecnie utrwala się co się da coraz powszechniej, i coraz
powszechniej i sprytniej się ukrywa co się da. Pozostaje może wspierać
małych lokalnych producentów... To na pewno nie jest takie proste utrzymać
sie na rynku z dobrym (czytaj psującym się aka smakującym bakteriom i
drobnoustrojom) towarem.
K
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:5654cc6c$0$685$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Soki "jednodniowe" są wyciskane ze świeżych warzyw i owoców.
>>>> Sok z kiszonej kapusty też. To ŚWIEŻA kiszona kapusta :->
>>> Bzdurzysz jzw.
>>>
>> Nie wiesz,o czym gadasz. Kiszenie to sposób przedłużania świeżości warzyw
>> i
>> owoców. Warzywa kiszone zachowują swoje wartości mineralne, witaminowe i
>> smakowe, także fizyczne. Widzę, że chcesz się kłócić o definicję
>> świeżości,
>> no ale sorry, to nie ze mną.
>
> Jak dla mnie możesz sobie uważać sfermentowaną kapustę za świeżą, która
> spełnia warunki soku jednodniowego. Nic mi do tego.
|