Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!newshosting.com!nx02.iad01.newshosting.com!novia!newspump.so
l.net!posts.news.moreusenet.net!nnrp1-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jajka-pytanko/Far Breton (P)
Date: Mon, 07 Mar 2005 17:01:16 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <t...@4...com>
References: <q...@4...com>
<6...@n...onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 61
NNTP-Posting-Date: 07 Mar 2005 17:01:17 GMT
NNTP-Posting-Host: ea53ec31.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=K`QK@9d_jLMOl>?SKhC@bFc[3Bf`1S5Q@F0iV`L?jh_O>nY\nb3]1jMTbjf:H]M_[C:J@fYG
iVfCJF0iV`L?jh_O]RXcOlGkHnL9jBlo2K7]\C2ad:gb7SJANhn2dTV3B^AN
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234150
Ukryj nagłówki
On 7 Mar 2005 16:51:36 +0100, "pusiak"
<p...@b...pl> wrote:
>A czy ja moge prosić o przepis na:
> far breton
> majonez
> ile flottante
> creme caramel
>
>Bardzo proszę
>
>pozdrawiam
>pusiak
Zdaje sie, ze to bedzie szlo po kawalku....bo taki majonez to ja
tez robie na oko...
ale wykopalam Far Breton:
6 jajek
20dkg cukru
20dkg maki
szczypta soli
3/4 litra mleka
20 dkg suszonych sliwek, przecietych na pol (ja, jak juz
wspominalam, biore/bralam, bo dawno nie robilam - wiecej, bo
jakos tak slabo wygladalo ;PPP
Ubic jajka z cukrem (znaczy az cukier przestanie chrzescic za
bardzo i bedzie puszyste i jasne). Powoli wmieszac make. Dodac
szczypte soli. Dodawac mleko delikatnie mieszajac - znaczy dodac
troche mleka i delikatnie je wmieszac, dodac, wmieszac. Az bedzie
geste ciasto a la nalesnikowe. Nasmarowac duza blache (albo kilka
mniejszych) - tu akurat przepis przewiduje kwadratowa, 25 cm..
Dodac sliwki i wylac ciasto na blache.
Piec miedzy godzine i cwierc a godzine i pol w piekarniku 180
stopni C - bedzie gotowe, jak bedzie sciete (bo to bardziej taki
jajeczny budyn niz ciasto) i bedzie zloto-brazowe.
co do majonezu to ja krece zoltko z musztarda i sokiem z cytryny
i sola, a potem dodaje bardzo powoli olej/oliwe z oliwek
az....zrobi mi sie majonez :PP
najwazniejsze jednak jest to, zeby wszystkie elementy byly o tej
samej temperaturze pokojowej, inaczej na mur-beton sie zwarzy!
ile f;ottante to podobne zdaje mi sie do zupy nic - bialka ubite
ugotowane w mleku. Po ugotowaniu tych pyzow bezowych, do mleka
wlewa sie kogiel mogiel, grzeje baaaardzo powoli az sie zrobi
sos, dodac wanilii, na polmisek - siup! sos, na to - klap! klap!
pyzy bezowe, na to - psik psik - sos karmelowy dowolny :PP mozna
jeszcze podrzucic przetarte owoce typu maliny - chlup!......ja to
jadlam tez w wersji jednej wielkiej wyspy, na sosie, pod
karmelem, kelner odcinal/odrywal lyzka porcje bezowa i cala
reszte dodaawal....
a na creme caramel na pewno znajdziesz przepisy w archiwum grupy.
Jak chcesz wszystko bardziej konkretnie, to poszukam
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|