Data: 2005-03-07 17:01:16
Temat: Re: jajka-pytanko/Far Breton (P)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 7 Mar 2005 16:51:36 +0100, "pusiak"
<p...@b...pl> wrote:
>A czy ja moge prosić o przepis na:
> far breton
> majonez
> ile flottante
> creme caramel
>
>Bardzo proszę
>
>pozdrawiam
>pusiak
Zdaje sie, ze to bedzie szlo po kawalku....bo taki majonez to ja
tez robie na oko...
ale wykopalam Far Breton:
6 jajek
20dkg cukru
20dkg maki
szczypta soli
3/4 litra mleka
20 dkg suszonych sliwek, przecietych na pol (ja, jak juz
wspominalam, biore/bralam, bo dawno nie robilam - wiecej, bo
jakos tak slabo wygladalo ;PPP
Ubic jajka z cukrem (znaczy az cukier przestanie chrzescic za
bardzo i bedzie puszyste i jasne). Powoli wmieszac make. Dodac
szczypte soli. Dodawac mleko delikatnie mieszajac - znaczy dodac
troche mleka i delikatnie je wmieszac, dodac, wmieszac. Az bedzie
geste ciasto a la nalesnikowe. Nasmarowac duza blache (albo kilka
mniejszych) - tu akurat przepis przewiduje kwadratowa, 25 cm..
Dodac sliwki i wylac ciasto na blache.
Piec miedzy godzine i cwierc a godzine i pol w piekarniku 180
stopni C - bedzie gotowe, jak bedzie sciete (bo to bardziej taki
jajeczny budyn niz ciasto) i bedzie zloto-brazowe.
co do majonezu to ja krece zoltko z musztarda i sokiem z cytryny
i sola, a potem dodaje bardzo powoli olej/oliwe z oliwek
az....zrobi mi sie majonez :PP
najwazniejsze jednak jest to, zeby wszystkie elementy byly o tej
samej temperaturze pokojowej, inaczej na mur-beton sie zwarzy!
ile f;ottante to podobne zdaje mi sie do zupy nic - bialka ubite
ugotowane w mleku. Po ugotowaniu tych pyzow bezowych, do mleka
wlewa sie kogiel mogiel, grzeje baaaardzo powoli az sie zrobi
sos, dodac wanilii, na polmisek - siup! sos, na to - klap! klap!
pyzy bezowe, na to - psik psik - sos karmelowy dowolny :PP mozna
jeszcze podrzucic przetarte owoce typu maliny - chlup!......ja to
jadlam tez w wersji jednej wielkiej wyspy, na sosie, pod
karmelem, kelner odcinal/odrywal lyzka porcje bezowa i cala
reszte dodaawal....
a na creme caramel na pewno znajdziesz przepisy w archiwum grupy.
Jak chcesz wszystko bardziej konkretnie, to poszukam
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|