Data: 2007-11-20 09:29:17
Temat: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik k...@o...pl napisał:
> wiem ze temat byl w archiwum nie raz nie dwa i nie trzy, ale czytajac
> archiwum przez godzine nie udalo mi sie jednoznacznie znalezc
> odpowiedzi na pytanie - czy mleko ma byc gotowane w zamknietej puszce?
Tak.
> - z tego co widze duzo osob ma doswiadczenia z wybuchajaca puszka,
> wiec wolal bym tego uniknac ;) jak mozna to ugotowac bez zadnego
> ryzyka? :)
Do garnka z puszką wlać dużo wody i w trakcie gotowania dolewać. Puszka
musi być zanurzona w wodzie. Gotować na małym ogniu, żeby woda wolniej
parowała. Podgrzewana puszka nie zanurzona w wodzie=wybuch.
> zrobic mala dziurke w puszce i w takiej postaci gotowac?
Nie wiem, co to miałoby dać :O
> a moze przelac do garnka i po prostu zagotowac?
Zagotowanie nie wystarczy do zagęszczenia masy. Przy gotowaniu
w garnku trzeba ja nieustająco mieszać, żeby nie przywarła
do dna. Gotowanie mleka w zamkniętej puszce zanurzonej w wodzie
pozwala uniknąć niepotrzebnej pracy.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|