Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak to jest z gotowaniem mleka skondensowanego?
Date: Tue, 20 Nov 2007 16:31:47 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <fhuuvr$ron$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <0...@c...googlegroups.com>
<fhul9f$brb$1@node1.news.atman.pl> <fhulu7$n2l$1@inews.gazeta.pl>
<2...@c...fuw.edu.pl> <fhusb1$9o2$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: com116.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1195573053 28439 83.31.192.116 (20 Nov 2007 15:37:33
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Nov 2007 15:37:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Antivirus: avast! (VPS 071120-0, 2007-11-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305864
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fhusb1$9o2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Michal Jankowski napisał(a):
>> Dobrze jest podlozyc np. drewienko, zeby sie nie stykala bezposrednio
>> z dnem garnka.
>>
>> Bo kluczowe jest tutaj, zeby ogrzewanie puszki nastepowalo wylacznie
>> przez wode z gara! Woda, jak to woda, ma temperature nie wyzsza niz
>> temperatura wrzenia wody (100 stopni na plazy, wyzej mniej...). Zatem
>> i mleko nie podgrzeje sie powyzej tej temperatury. A temperatura
>> wrzenia mleka jest _wyzsza_ niz temperatura wrzenia wody. Zatem do
>> zadnego wrzenia mleka nie dojdzie i nic nie wybuchnie. cbdo.
>>
>> Trzeba tylko pilnowac, zeby woda sie nie wygotowala. Bo jak zaczniemy
>> grzac bez posrednictwa kapieli wodnej, to podgrzejemy do wyzszej
>> temperatury, mleko zacznie wrzec, no i wtedy....
>>
>> MJ
>>
>>
>
> O cieple parowania wody oczywiście nie słyszałeś?
> W 100 st. C następuje parowanie gwałtowne, w całej objętości cieczy, a już
> w znacznie niższej temperaturze powstaje spora (objętościowo i ciśnieniowo
> w zw. z tym) ilość pary i już wtedy to jest wystarczająco niebezpieczne.
Nie gniewaj się, ale pomieszałaś pojęcia.
Przede wszystkim ciepło parowania wody nie ma tu nic do rzeczy - jest to po
prostu ilość energii konieczna do zmiany stanu skupienia ustalonej ilości
wody, z ciekłego w gazowy.
Jeśli chodzi o parowanie: przede wszystkim gotująca się woda nie jest w
stanie przekroczyć temperatury 100 st, pomijając niewielkie lokalne
przegrzania tuż przy dnie. Poniżej tej temperatury woda zawarta w szczelnie
zamkniętym naczyniu będzie sobie spokojnie stać.
T. D>
|