Data: 2006-06-09 09:51:22
Temat: Re: (jakie) techniki zagęszczania sosów
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "yapann" <y...@o...pe.el> napisał w wiadomości
news:e69v69$hjf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> .. jakimi technikami zagęszczania sosów możecie się podzielić? na mąkę to
> trochę lipa...
> /dotyczy wszystkich (typów) sosów, głównie gorących, bądź przyrządzanych
> na ciepło a podawanych na zimno/
Jaka lipa?? Zagęszcza aż miło. Maka z mlekiem rozbełtana, lub woda (do sosów
nie białych).
Zasmażka z maki i masła, również zagęszcza aż miło.
Ze staropolskich pomysłów proponuję pokruszonego piernika. Rewelacja.
Sosy typu holenderskiego to zółtko ubijane na parze. Ani kawąłka mąki nie
ma, ale sporo roboty.
Pozdrawiam
DJD
|