Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!new
s.task.gda.pl!not-for-mail
From: iziak <i...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kartacze
Date: Thu, 20 Jul 2000 21:21:34 +0200
Organization: CI TASK http://news.task.gda.pl/
Lines: 27
Message-ID: <3...@p...wp.pl>
References: <VmCc5.10330$pD2.195808@news.tpnet.pl>
<H...@4...com> <3...@p...wp.pl>
<8...@K...Brywczynski>
NNTP-Posting-Host: iziak.ds7.univ.gda.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 964120901 6194 153.19.122.139 (20 Jul 2000 19:21:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: 20 Jul 2000 19:21:41 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31533
Ukryj nagłówki
> | to jak w koncu robi sie kolduny, a jak kartacze, bo juz nie moge sie
> | polapac?
>
> Kołduny: niewielkie pierożki zwykle z mięsnym farszem, ciasto cienkie,
> odstające od nadzienia. Często z rogami sklejonymi ze sobą (taki mały
> pierścionek). Mogą być podawane same z jakąś okrasą lub jako dodatek
> do zupy (rosół, barszcz).
>
> Kartacze: spore, podłużne pyzy. Nie jestem pewien (nigdy sam nie robiłem),
> ale chyba pyzy robi się z mieszanki ziemniaków surowych i gotowanych,
> a kartacze z samych surowych. Proszę w razie czego skorygować.
>
No, nareszcie! Koniec zycia w niepewnosci, przyjmuje te wersje za
ostateczna - to, co opisywalam i blednie nazywalam koldunami (ale tak
sie w moim domku to nazywa), to sa KARTACZE! ciasto robi sie z
wymieszanych ziemniakow gotowanych (zmielonych w maszynce) z surowymi
startymi na tarce (trzeba odcisnac troche soku). A ciasto z samych
ziemniakow surowych startych na maszynce jest doskonale na racuchy -
nigdy nie robilam z niego ciasto nadziewanego farszem miesnym. Ale moze
tu ktos inny sie wypowie.
Pozdrawiam,
Iza
____________________________________________________
____
chcesz poznac mnie od kulinarnej strony: pk.linux.gda.pl
|