Data: 2000-07-20 19:21:34
Temat: Re: kartacze
Od: iziak <i...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> | to jak w koncu robi sie kolduny, a jak kartacze, bo juz nie moge sie
> | polapac?
>
> Kołduny: niewielkie pierożki zwykle z mięsnym farszem, ciasto cienkie,
> odstające od nadzienia. Często z rogami sklejonymi ze sobą (taki mały
> pierścionek). Mogą być podawane same z jakąś okrasą lub jako dodatek
> do zupy (rosół, barszcz).
>
> Kartacze: spore, podłużne pyzy. Nie jestem pewien (nigdy sam nie robiłem),
> ale chyba pyzy robi się z mieszanki ziemniaków surowych i gotowanych,
> a kartacze z samych surowych. Proszę w razie czego skorygować.
>
No, nareszcie! Koniec zycia w niepewnosci, przyjmuje te wersje za
ostateczna - to, co opisywalam i blednie nazywalam koldunami (ale tak
sie w moim domku to nazywa), to sa KARTACZE! ciasto robi sie z
wymieszanych ziemniakow gotowanych (zmielonych w maszynce) z surowymi
startymi na tarce (trzeba odcisnac troche soku). A ciasto z samych
ziemniakow surowych startych na maszynce jest doskonale na racuchy -
nigdy nie robilam z niego ciasto nadziewanego farszem miesnym. Ale moze
tu ktos inny sie wypowie.
Pozdrawiam,
Iza
____________________________________________________
____
chcesz poznac mnie od kulinarnej strony: pk.linux.gda.pl
|