Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kiedy solic Re: kiedy solic

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kiedy solic

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kiedy solic
Date: Tue, 21 Jun 2005 00:04:03 +0000 (UTC)
Organization: lubman
Lines: 23
Message-ID: <d97lhj$4u8$1@news.lublin.pl>
References: <d918io$1hb$2@nemesis.news.tpi.pl> <d91npb$mme$1@inews.gazeta.pl>
<d91p83$9mj$1@news.lublin.pl> <d927q6$lik$1@inews.gazeta.pl>
<d96p1m$9lv$1@news.lublin.pl> <d96td1$2ok$1@inews.gazeta.pl>
<d96v4o$g8j$1@news.lublin.pl> <d97jpr$8pu$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1119312243 5064 212.182.63.154 (21 Jun 2005 00:04:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Jun 2005 00:04:03 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241945
Ukryj nagłówki

waldek <x...@o...pl> wrote:

> Dostępne mi źródła twierdzą, że w gotowanym mięsie osmoza nie ma znaczenia
> (błony komórkowe tracą właściwości osmotyczne), a uwalnianie składników
> odbywa się przez *ługowanie*. Poza tym, gdyby osmoza miała działać, to
> powodowałaby wnikanie wody z zewnątrz do wnętrza komórek, więc i tak nie
> uzyskałbyś rosołu.
> Przepisy z Technologii gastronomicznej uwzględniają dodawanie soli na końcu
> gotowania jedynie w przypadku zup bezmięsnych. Dla zup z mięsem sól zalecają
> dodawać na początku.

A to ciekawe. Przyznam, że przekonanie swoje opierałem o "Kuchnię i naukę"
Hervé Thisa, którą już tu się parękroć podpierałem. Wyglądało to całkiem
sensownie, ale niewykluczone, że This po prostu nie ma racji w tym przypadku.
Możesz rzucić jakimś cytatem z Twoich źródeł?

Pedro.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.06 Wladyslaw Los
21.06 Wladyslaw Los
21.06 @nn
21.06 waldek
21.06 Wladyslaw Los
21.06 waldek
22.06 altf4
22.06 Tatiana
22.06 Wladyslaw Los
22.06 Wladyslaw Los
22.06 waldek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6