Data: 2005-06-20 23:34:50
Temat: Re: kiedy solic
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:d96v4o$g8j$1@news.lublin.pl...
> >> 1. Aby dostać dobry rosół - solimy pod koniec gotowania,
> > ===
> > Możesz to racjonalnie uzasadnić?
>
> Osmoza.
===
Dostępne mi źródła twierdzą, że w gotowanym mięsie osmoza nie ma znaczenia
(błony komórkowe tracą właściwości osmotyczne), a uwalnianie składników
odbywa się przez *ługowanie*. Poza tym, gdyby osmoza miała działać, to
powodowałaby wnikanie wody z zewnątrz do wnętrza komórek, więc i tak nie
uzyskałbyś rosołu.
Przepisy z Technologii gastronomicznej uwzględniają dodawanie soli na końcu
gotowania jedynie w przypadku zup bezmięsnych. Dla zup z mięsem sól zalecają
dodawać na początku.
waldek
===
|