Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kiedy solic Re: kiedy solic

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kiedy solic

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kiedy solic
Date: Tue, 21 Jun 2005 01:34:50 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <d97jpr$8pu$1@inews.gazeta.pl>
References: <d918io$1hb$2@nemesis.news.tpi.pl> <d91npb$mme$1@inews.gazeta.pl>
<d91p83$9mj$1@news.lublin.pl> <d927q6$lik$1@inews.gazeta.pl>
<d96p1m$9lv$1@news.lublin.pl> <d96td1$2ok$1@inews.gazeta.pl>
<d96v4o$g8j$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-218-50.wroclaw.mm.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1119310459 9022 81.190.218.50 (20 Jun 2005 23:34:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Jun 2005 23:34:19 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241944
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:d96v4o$g8j$1@news.lublin.pl...

> >> 1. Aby dostać dobry rosół - solimy pod koniec gotowania,
> > ===
> > Możesz to racjonalnie uzasadnić?
>
> Osmoza.
===
Dostępne mi źródła twierdzą, że w gotowanym mięsie osmoza nie ma znaczenia
(błony komórkowe tracą właściwości osmotyczne), a uwalnianie składników
odbywa się przez *ługowanie*. Poza tym, gdyby osmoza miała działać, to
powodowałaby wnikanie wody z zewnątrz do wnętrza komórek, więc i tak nie
uzyskałbyś rosołu.
Przepisy z Technologii gastronomicznej uwzględniają dodawanie soli na końcu
gotowania jedynie w przypadku zup bezmięsnych. Dla zup z mięsem sól zalecają
dodawać na początku.

waldek
===



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.06 Maciej Jastrzebski
21.06 Wladyslaw Los
21.06 Wladyslaw Los
21.06 @nn
21.06 waldek
21.06 Wladyslaw Los
21.06 waldek
22.06 altf4
22.06 Tatiana
22.06 Wladyslaw Los
22.06 Wladyslaw Los
22.06 waldek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6