Data: 2006-03-27 14:31:14
Temat: Re: kluski kładzione z ziemniaków
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> Kluski śląskie robi się tak: gotowane (gorące!!!) ziemniaki przepuszcza
> się przez praskę lub maszynkę układa równo w naczyniu i dzieli na krzyż,
> wyjmuje się 1/4, można to nałożyc na resztę ziemniaków, a wolne miejsce
> wypełnia się mąką ziemniaczaną i szybko (ma być gorące) miesza, można
> dodać jajka, formuje kulki, które po ugotowaniu są takie lekko gumowate...
Ze wszystkim sie zgodze, tylko nie z tym "gorace". Do przepuszczenia przez
praske-ok, moze byc, ale nie do mieszania. Kiedys tak zrobilam i dodane do
goracej masy jajko rozwarstwilo mi sie (ugotowalo sie jakby na twardo!) i
nijak rozetrzec go nie moglam. Poza tym moim lapkom tez nie bylo
przyjemnie:(
Pozdrawiam
Iwona, co jesli robi slaskie kluchy, to studzi ziemniaki, albo robi z
"wczorajszych" - bardzo zimnych i zawsze wychodzi jak trza:)
|