Data: 2006-01-31 13:42:34
Temat: Re: krokiety
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jolka" <j...@v...pl> napisał w wiadomości
news:drnodr$ofc$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Moje nalesniki na krokiety przy zwijaniu pekaja prosze o sprawdzony
przepis
> lub porade dlaczego tak sie dzieje
A więc Jolu, przyczyn może być kilka:
a) ciasto złe - na krokiety powinno być rzadsze niż na normalne naleśniki,
ale bez przesady, nie może być wodniste, ponadto zaś nie używaj mleka do
ciasta, samą wodę i ogranicz jajka najlepiej do 1 szt. (ja czasami robię
nawet bez jaja)
b) wylewasz za dużo ciasta na patelnię - naleśnik powinien być cienki, żeby
można było go łatwo zwinąć
c) smażyć szybko i tylko z jednej strony - ta nie upieczona będzie do
opanierowania i najlepiej układać je na drucianym stojaczku by odparowały z
"pierwszego ciepła"
d) sposób zawijania - zawijać farsz w naleśniki, gdy te są jeszcze ciepłe
(zachowują jeszcze plastyczność) i niezbyt ciasno, tzn.,. ciasno, ale nie na
siłę
Życzę powodzenia i pamiętaj, pierwszy naleśnik jak pierwszy mąż - zawsze
nieudany (Hanka Bielicka):P :)
Pozdrawiam,
Akulka
|