Data: 2006-01-31 13:51:11
Temat: Re: krokiety
Od: Theli <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tatiana napisał(a):
> Ta rada zawsze mnie dziwiła, ale nie dlatego, że podważam jakieś mądrości
> kulinarne, ale dlatego, że ja robie naleśniki (także do krokietów) na
> cieście zawierającycm mleko z wodą pół na pół i kurczę, zawsze wychodzą i
> nie pękają. I daję jajka 2 na ok. litr ciasta. Sama nie wiem, może
> szczęście, może dobra patelnia.
Bo to jeszcze kwestia ilosci tluszczu, na ktorym sie smazy. Jesli jest
go duzo - wychodza raczej chrupiace, jesli malo (lub wcale) - bardziej
miekkie. Ja zazwycza dodaje nieco oleju do ciasta, a na patelnie tylko
przed pierwszym nalesnikiem, potem juz nie. W ten sposob mozna smazyc
bardzo cienkie nalesniki - ja wlasnie takie lubie :)
th
|