Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: krówki -- co zrobiliśmy nie tak?
Date: Sat, 08 Dec 2007 19:09:48 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <fjemmh$48c$1@inews.gazeta.pl>
References: <fjel0l$rpr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: acke29.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1197137425 4364 83.10.80.29 (8 Dec 2007 18:10:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 Dec 2007 18:10:25 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
X-Antivirus: avast! (VPS 071208-0, 2007-12-08), Outbound message
In-Reply-To: <fjel0l$rpr$1@inews.gazeta.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307168
Ukryj nagłówki
Tomasz Piasecki pisze:
> Co zrobić następnym razem, żeby to stanęło? Albo może nawet tym?
Spróbuj zrobić ze śmietanki, jest z tym "troszkę" mieszania, ale wyjdą
na pewno.
40 dag cukru, 3 szklanki śmietanki, wanilia (rozbebeszyć jej strąk
wzdłuż, gotować w miksturze, potem odłowić).
Do dość dużego (bo zawartość ma skłonność do uciekania, jak za duży
ogień) garnka dać składniki, gar na gaz, książka w łapkę, łyga drewniana
do mieszania w drugą garść. Uważaj na moment, kiedy zawrze - ma wtedy
skłonność do kipienia, w takim przypadku zmniejsz gaz, by tylko
bulgotało i mieszając od czasu do czasu oddaj się lekturze, czy czemu
lubisz. Po 2-3 h będzie gęste i nabierze apetycznego jasnobrązowego
koloru, jak kawa z mlekiem. Daj kapkę na talerz, jeśli gęstnieje, robiąc
się elastyczne, jest już gotowe.
Wylej na blachę lub metalową tacę, najlepiej, kiedy schłodzoną. Jak
zastygnie, pokrój na kawałki. Można pozawijać w ładne bibułki,
postrzępić końce i jeszcze środek zawinąć w "złotko" i porozdawać miłym
ludziom pod choinkę. Ale w takim przypadku mocno pomnóż składniki, by
zostało coś i dla Was.
I daj tu znać o Effektach.
--
BBjk
|