Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ivan" <N...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kto poradzi jaką sałatkę....
Date: Thu, 10 Oct 2002 09:58:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <ao3bvc$har$1@news.tpi.pl>
References: <ao368r$1ga$1@flis.man.torun.pl> <ao3age$of8$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pt157.dhcp.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1034236716 17755 217.98.39.157 (10 Oct 2002 07:58:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Oct 2002 07:58:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129163
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorota Orzeszak" <s...@a...com.pl> napisał w
wiadomości news:ao3age$of8$1@news2.tpi.pl...
> > można zrobić na 18-te urodziny dla siostry, przyjdzie cała
rodzina,
(ciach)
> 2 puszki tunczyka w oleju (odlewamy olej)
(ciach dalszego ciagu, a wygladajacego niezle)
bo wlasnie mi sie cos przypomnialo :-)
A cala sztuka polega na wykonczeniu :-)
A przepis:
- 6 jajek (ugotowanych na twardo)
- puszka tunczyka w sosie wlasnym
- zolty ser ok 10-15 dkg
- majonez
- 2 cytryny
- tarka !
Jaja - oddzielamy zoltka od bialek. Tunczyka odsaczamy. Bialka jajek
siekamy (dosc drobno, ale bez przesady), mieszamy z majonezem i na
plaskiej saleterce (np takiej do ryb) rozsmarowywujemy jako pierwsza
warstwe. Potem rozdziabdzianego tunczyka (2 warstwa) mocno skropic
sokiem z jednej z cytryn. Nastepnie starty zolty ser mieszamy z
majonezem i smarujemy (3 warstwa). I teraz najwazniesze. Na calosc
scieramy (na drobnych oczkach) zoltka, ale tarke trzymajac
bezposrednio nad salatka (bo musza byc "napuszone" (nieposklejane)).
Dokladnie pokrywamy calosc startym zoltkiem. A na to delikatnie
ukladamy polowki plasterkow z drugiej cytryny.
Wyglada odlotowo. Wszyscy moi znajomi sie zastanawiali co to jest. A
smakuje... :-)
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
|