Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Medea" <e...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak w smietanie jak?
Date: Sat, 31 Jan 2004 17:11:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <bvgk7q$bl2$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bvg1oh$fif$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pd165.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1075565627 11938 213.76.90.165 (31 Jan 2004 16:13:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 31 Jan 2004 16:13:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:189629
Ukryj nagłówki
Użytkownik "news" <t...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:bvg1oh$fif$1@atlantis.news.tpi.pl...
> szukalem w archiwum ale hmm chyba malo precyzyjnie zapewne da sie go
zrobic
> ale jak prosze o przepis wkoncu szkoda by prawie 2 kg kurczaka ot tak
sobie
> upiec
Ja czasami robię piersi kurczacze w śmietanie, ale nie wiem, czy całego
stwora da się tak przyrządzić. Usłyszałam ten przepis od kogoś jako "kurczak
po normandzku", a że łatwy i szybki to wypróbowałam.
Piersi kroję na małe części i na patelnię, na masełku albo dobrej oliwie.
Jak się troszeczkę przysmaży, to dodaję gęstej śmietany (najlepiej 18%,
takiej co by się nie zwarzyła). Posypuję estragonem, ale nie za mocno, bo
jest bardzo aromatyczny, chwilę jeszcze mieszam na gazie, żeby dobrze się
wszystko zagrzało i połączyło smakami. Do tego świetnie smakują młodziutkie
ziemniaczki, więc robię to danie głównie latem. A zimą może z ryżem by
dobrze się komponowało? Polecam.
Z reszty kurczęcia zawsze możesz ugotować jakiś cienki rosołek albo po
prostu ją upiec.
Ewa
|