Data: 2004-01-31 16:11:43
Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: "Medea" <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "news" <t...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:bvg1oh$fif$1@atlantis.news.tpi.pl...
> szukalem w archiwum ale hmm chyba malo precyzyjnie zapewne da sie go
zrobic
> ale jak prosze o przepis wkoncu szkoda by prawie 2 kg kurczaka ot tak
sobie
> upiec
Ja czasami robię piersi kurczacze w śmietanie, ale nie wiem, czy całego
stwora da się tak przyrządzić. Usłyszałam ten przepis od kogoś jako "kurczak
po normandzku", a że łatwy i szybki to wypróbowałam.
Piersi kroję na małe części i na patelnię, na masełku albo dobrej oliwie.
Jak się troszeczkę przysmaży, to dodaję gęstej śmietany (najlepiej 18%,
takiej co by się nie zwarzyła). Posypuję estragonem, ale nie za mocno, bo
jest bardzo aromatyczny, chwilę jeszcze mieszam na gazie, żeby dobrze się
wszystko zagrzało i połączyło smakami. Do tego świetnie smakują młodziutkie
ziemniaczki, więc robię to danie głównie latem. A zimą może z ryżem by
dobrze się komponowało? Polecam.
Z reszty kurczęcia zawsze możesz ugotować jakiś cienki rosołek albo po
prostu ją upiec.
Ewa
|