Data: 2004-09-25 15:16:52
Temat: Re: lasagne
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-802A75.13041225092004@newsfeed.onet.pl..
.
> Nie mam specjalnego przepisu. Robię zwykłe ciasto makaronowe z mąki
> jajek i wody, w proporcjach bliżej niekreślonych, bo na wyczucie i
> doświadczenie. Używam zwykle mąki przywiezionej z Czech, tzw.
> półgrubej, z naszych to odpowiednia byłaby chyba dobra krupczatka. Po
> uwałkowaniu płatów, takich, żeby zajęły całą powierzchnię brytfanki w
> którym lazania będziei zapiekana zanurzam je na chwilę w dużym garnku z
> zagotowaną i "mrugającą" wodą. i przez moment obgotowuję.
>
Widziałam raz w TV jak gość robił płaty sam. Na dobrze już rozwałkowane
ciasto układał liście bazylii, składał i dalej wałkował. Cudnie to
wyglądało, a i smakowało pewnie wyśmienicie.
Asieńka P.
|