Data: 2007-08-03 08:58:29
Temat: Re: lodowka - antybakteryjna czy z komora zerowa?
Od: "Tomek" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> On 2 Aug 2007 21:39:21 +0200, Tomek wrote:
> > Wybacz ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić skaczących bakterii.
>
> Hm... w skrocie:
> Sposoby zakazania bakteriami:
> -Powietrze
> -Pokarm/woda
> -Kontakt bezposredni
> -Przenosiciel
>
> W lodowce nie ma powietrza?
>
> A poza tym... Grzyby? Umiesz sobie wyobrazic latajace grzyby?
>
> --
> Pozdrawiam,
> Janusz
To ta lodówka również hamuje rozwój grzybów. Ciekawe. O tym jeszcze nie było. A
wirusy też unieszkodliwia?. Przeważająca większość bakterii i grzybów o ile nie
jest niezbędna do życia człowieka to jest dla niego całkowicie niegroźna. Tylko
nieliczne mogą wywoływać choroby. Taka powłoka musiała by działać bardzo
wybiórczo. Na dodatek musiała by dostosowywać się do mutacji. Niemożliwe jest
stworzenie pełnowartościowej powłoki o takich parametrach. Poza tym, tak jak
wcześniej pisałem. Człowiek nie może odżywiać się sterylnym pożywieniem. Jest to
tak samo szkodliwe jak jedzenie bardzo brudnego czy popsutego jedzenia. W
człowieku są dostatecznie skuteczne mechanizmy obronne, nie trzeba ich wspomagać
poprzez hamowanie rozwoju bakterii w lodowce. A w przypadku dzieci takie
działanie według mnie jest nieporozumieniem. Jak mają młode organizmy
wykształcić mechanizmy obronne jeśli nie mają kontaktu z bakteriami. Jakimś
dziwnym zbiegiem okoliczności dzieci na wsiach są bardziej odporne od dzieci
chowanych w sterylnych miejskich warunkach. Tomek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|