Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mrozone czerwone i czarne porzeczki
Date: Mon, 24 Apr 2006 20:36:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <e2j5vk$shj$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
<1...@e...googlegroups.com>
<e2gnn2$opn$1@inews.gazeta.pl>
<1...@j...googlegroups.com>
<e2ir83$q9n$1@inews.gazeta.pl> <e2j58h$n14$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbi94.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1145903925 29235 83.6.198.94 (24 Apr 2006 18:38:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Apr 2006 18:38:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0616-4, 2006-04-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267069
Ukryj nagłówki
"dzud" <dzud_ica@xp .pl> wrote in message
news:e2j58h$n14$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "BasiaBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
> news:e2ir83$q9n$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Jasne, ale założyłam, że jesli autorka wątku mroziła porzeczki, to nie po
>> to, by z nich robić przetwory na zapas na kilka lat ;)
>
> Ja natomiast Bajarko tak sobie myślę obserwując np. "zrzuty" przetworów
> przez znajomych, że ludzie robią te zapasy bez tołku.
> Rozumiem, że istnieje co roku "działkowa klęska urodzaju" - żal wyrzucić,
> wszyscy w koło ledwo już dyszą od dobroczynności działkowiczów.
> I zaczyna się akcja mrożenia, wekowania, jak napisałem bez tołku. Potem te
> sloiki, pojemniki i folie zalegają, dźgają w oczy bezsensownym zaleganiem,
> nagniatają na sumienie straconym czasem i energią (już zupełnie
> przeliczalną na złotówki) na przetwarzanie.
> I zaciągają się kwasem, jak też ich właściciele.
> W filmie "Panny z Wilka" Wiktor pyta Kazię - [cytacja z pamięci]
> " - Kaziu powiedz, po co robić tyle przetworów?"
> " - Jak to po co?. Po to, aby niektóre z nich zostały wybrane!"
>
> I tyle na temat przetworów!
>
> Pozdrawiam
> dżdżownica
Jasne, powidła robiłem w jesieni, zamroziłem śliwki, gdyż brakło mi słoików,
a zebrane dynie dojrzewały do lutego-marca i dopiero usmażyłem marmoladę i
wymieszałem z powidłami śliwkowymi, dość kwaśnymi, zrobiła się fantastyczna
mieszanka. Powędrowała do słoików, będzie do nowych... Naleśniki, ciasta,
chleb lub bułki z masłem i tą marmoladą szklanka kawy z mlekiem lub
wieczorem mleka...
|