Data: 2006-07-04 11:50:17
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-C01989.12513204072006@news.gazeta.pl...
> In article <e8dgdc$bk$1@news.onet.pl>,
> Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> wrote:
>
>> Przepraszam, juz sie zgubilem. Jaka jest wiec roznica miedzy ogorkami
>> malosolnymi i ogorkami kiszonymi?
>>
>> Ludek
>
> Ogórki małosolne są nietrwałe, przyrządzane do szykiego spoźycia w ciągu
> kilku dni. Kisi się je z mniejszą ilością soli, w wyższej temperaturze,
> krótko, bez utrwalających dodatków jak chrzan czy liście dębu. Są lekko
> tylko kwaśne i zachowują więcej smaku świeżego ogórka.
Dokładnie tak samo jak na trwałe przechowywanie. Ilość soli musi zawierać
się pomiędzy 2 a 4% nie tylko ze względu na trwałość ale na prawidłowy
przebieg fermentacji, a i smak bez soli jest podły...
|