Data: 2006-07-04 18:59:32
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-C01989.12513204072006@news.gazeta.pl...
>
> Ogórki małosolne są nietrwałe, przyrządzane do szykiego spoźycia w ciągu
> kilku dni. Kisi się je z mniejszą ilością soli, w wyższej temperaturze,
> krótko, bez utrwalających dodatków jak chrzan czy liście dębu. Są lekko
> tylko kwaśne i zachowują więcej smaku świeżego ogórka.
Władysławie,
Czy możesz napisać jak wygląda zalecana róznica w ilości soli dla ogórków
małosolnych i kiszonych w przepisach z twojej bibliteczki - której zaczynam
tobie szczerze zadrościć :-)
Jak pisałeś różnice są i w przepisach rosyjskich jak i polskich, chetnie
wypróbuję jak napiszesz jak to tam wygląda.
Bo do tej pory i dla ogórków letnich i zimowych stosowałem taką samą ilośc soli
(spora łyżka soli na litr wody).
Osobiście nie zgodzę się z tobą co chrzanu. On zmienia zdecydowanie smak
ogórków, też tych szybkich letnich. Czosnek już proporcjonalnie mniej na mój
smak.
Zarówno chrzan jak i czosnek zawierają fitoncydy które pomagają zapewne zimowym
ogórkom przetrwać w dobrej kondycji.
Co do temeratury zalewy to pewnie spotkałeś się też z pomysłem blanszowania
ogórków przed kiszeniem - aby zapewnienia im chrupkość ?
Ja zalewam prawie wrzątkiem i te letnie i te zimowe z liścami dębu z dobrym
skutkiem (może to 2 w 1)?
pozdrawiam,
TomekD
|