Data: 2011-03-14 16:12:56
Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "jagr" <j...@W...fm> napisał w wiadomości
news:4d7dcb82$0$2449$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Paweł Więcek" <c...@v...net> napisał w wiadomości
> news:0o3t48-ndd.ln1@lilith.rlyeh.org...
>> Thus wrote "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>:
>>> No dobrze, ale ten nikiel jest właśnie katalizatorem,
>>> a więc nie reagentem. Nie wchodzi w reakcję ze składnikami.
>> Wchodzić nie wchodzi, ale śladowe ilości w margarynie zostają.
>
> Jak to katalizator - nie wchodzi w reakcję.
> Ale całe jego 100% zostaje w margarynie.
Jak to "100% zostaje w margarynie"?
To wreszcie "100%" czy "śladowe ilości"?
> Może dodają niewiele, ale nie mówmy, że niklu nie ma.
> Bo pozostaje i jest zjadany.
W 1972 roku, jak się uczyłem analizy jakościowej,
nikiel w ówczesnej margarynie z fabryki w Siemianowicach
nie był wykrywalny. Mówię o analizie klasycznej, odczynnikami.
Analizy spektralnej, ani chromatografii, nie próbowałem, bo
wtedy nie miałem dostępu do takiej aparatury.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|