Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.atman.pl!nntp.idg.pl!not-for-mail
From: Sabina Redlarska <sa-re.wyrzuc.to.co.uwazasz:)@epf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: panettone jak ze sklepu?
Date: Fri, 23 Dec 2005 14:20:05 +0100
Organization: IDG.pl --> http://www.idg.pl
Lines: 39
Sender: redsawigru@uzytkownicy_idg
Message-ID: <ulyu5caqxkxr.1t0iguwhcrmnt$.dlg@40tude.net>
References: <6lne231gu0px$.1msdqrdeoy17q.dlg@40tude.net>
<dogqtj$oio$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: <")"@epf.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-127-252.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: amigo.idg.com.pl 1135344009 22237 213.238.127.252 (23 Dec 2005 13:20:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Dec 2005 13:20:09 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256624
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 23 Dec 2005 12:35:00 +0000 (UTC), Atunia napisał(a):
> Słabo się znam, bo nie jadłam, ale mnie zaintrygowałaś,
Ostrzegam ze nie wszystkim to ciasto smakuje. Ale chyba prawie wszystkim :)
> robiłaś może z tego
> przepisu:
> http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=117824
05&a=11783397
Nie, z tego nie, w tamtym napewno cedru nie bylo.
> Ja podejrzewam, że to od szczepu drożdży może zależeć, może od przemysłowego,
> mocniejszego jakiegoś wyrabiania ciasta?
Bo ja wiem... to co upieklam mialo wlasnie drozdzowkowa konsystencje -
czyli dosyc kruche. To wloskie (ZTCP) jest w porownaniu z nasza drozdzowka
duzo wilgotniejsze, jakby ciągnące, takie troche bardziej w stronę chleba.
Z chleba da się ulepić plastusia, z panettone podejrzewam że również :)
No i zapach ma charakterystyczny, sama nie wiem czy to pomarańcze czy coś
innego, jadłam ostatnio parę lat temu więc średnio pamiętam. Zato pamiętam
dobrze, że nie mogłam się oderwać :)
Może to na jakimś zakwasie a nie na drożdżach? A może faktycznie jakieś
specjalistyczne drożdże...
> W .pl są rewelacyjne ciasta firmy
> Consonni (www.consonni.pl), delikatne, rozpływające się w ustach. Ponoć mają
> własne drożdże i jest to jeden z sekretów. O pozostałych nie wiem nic. Ale
> ponoć konserwantów nie mają, a ciasta trochę stoją i są ciągle pyszne.
No fakt że niektóre ciasta tak potrafią. Np. bananowiec M.Bassett jest
wiecznie świeży :)
> A, w Wielkiej Księdze Chleba jest przepis na panetton i opis, zeskanować?
W sumie chętnie zobaczę, jeśli to nie duży problem.
--
Sabina
|