Data: 2006-01-14 11:10:35
Temat: Re: panna cotta
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
qubal napisał(a):
> JerzyN wrote:
>> Dobry człowieku, nie wprowadzaj ludzi w błąd, idź do archiwum i poczytaj
>> trochę.
>> pozdr. Jerzy
> Dobry człowieku, po pierwsze zapoznaj się z Polską Normą PN-A-86050:2002. [...]
Na szczęście ona już nie obowiązuje.
:-P
pozdr. Jerzy
PS
Śmietana [naturalna]:
a/ śmietana słodka = śmietanka (kremowa - co najmniej 33% tłuszczu,
trwałość 24 godz; deserowa - co najmniej 22% tłuszczu, trwałość 24 godz;
kawowa - co najmniej 10% tłuszczu, wszystkie do bezpośredniego spożycia
lub pasteryzowana; kawową można sterylizować 20 min. w temp. 115*C i
przechowywać ok. jednego miesiąca, ś. jeśli wytrzymują próbę gotowania
to są przydatne do spożycia.
b/ śmietana ukwaszona - co najmniej 22% tłuszczu.
pozdr. Jerzy
|