Data: 2005-08-05 09:10:57
Temat: Re: pasteryzowanie zup i rosołu
Od: "Basia" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewusek" <e...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:dcv8ji$i3k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam !
> chcialam sie dowiedziec jak pasteryzujecie zupy i rosól.
> Ugotowalam rosól i chcialabym go przechowac w małych porcjach - na obiadki
> dla dziecka. Do tej pory rosol z mieskiem, makaronem i marchewka
zamrażałam
> ale teraz nie mam miejsca w zamrażalniku i szukam innego sposobu...
> Czy pasteryzujecie rosół z makaronem czy bez ?
> Ile czasu trwa proces pasteryzacji rosołu ? wystarczy 15 min ?
>
Ewo, ja osobiście nie miałabym odwagi aby podawać dziecku pasteryzowane
zupy, bo obawiałabym się, że mimo wszystko jakies procesy w tej zupie
zachodzą i że mogę narazic dziecko na zatrucie np. jadem kiełbasianym (skoro
zupa z mięsem). Może się mylę, ale zupę z mięsem należałoby trakotwać tak
jak przetwory mięsne czyli pasteryzować 2 albo i 3 razy każdorazowo robiąc
dobę przerwy.
Ja wiem, że gotowanie małych porcji dla dziecka może byc uciązliwe, ale
skoro nie masz możliwości przechowywania zamrozonych porcji to chyba
zdrowiej i bezpieczniej byłoby zrezygnować z konserwowania tej żywności.
pozdrawiam
Basia
|