Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate1.onet.pl!niusy
.onet.pl
From: "kogutek" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: peklowanie
Date: Fri, 18 Dec 2009 14:41:10 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 31
Sender: n...@n...onet.pl
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <hgg07g$bbq$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate1.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1261143670 19486 213.180.130.17 (18 Dec 2009 13:41:10 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Dec 2009 13:41:10 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.69.80.7, 10.174.28.60
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201
Firefox/3.5.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325988
Ukryj nagłówki
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:hgfu8g$1puo$1@sodden.amu.edu.pl...
> > kogutek pisze:
> > Nie prościej zrobić w wędzarni 85 stopni i wyłączyć wędzarnię
> > > jak w środku mięsa zrobi się 72 do 75 stopni. Od dawna tak robię. Jakość
> > > wędzonek jest przy takiej metodzie dużo wyższa bo nic z nich nie
> przechodzi do
> > > wody.
> >
> > Jasne, że prościej. Wędzarnia jest w każdym mieszkaniu, a garnek z wodą
> > nie każdy ma.
>
> Niby fajna i cięta riposta, spodobała mi się od razu, ale koleś chyba miał
> rację. Jemu chyba chodzi o parzenie po wędzeniu, więc zakłada że to wędzenie
> się jednak odbywa.
>
> --
> "Żałuj za dowcipy, synu!"
> Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
>
Chodzi mi o to że bzdurą jest gotowanie w wodzie tego co zostało uwędzone. Po co
wygotowywać przez kilka godzin z mięsa to co najwartościowsze. I potem to wylać
do kanalizacji. Efekt sparzenia powstaje nie wskutek działania wody a
temperatury. Woda w garnku jest tylko nośnikiem ciepła. Do tego najgorszym bo
powoduje wypłukiwanie rozpuszczalnych w niej konserwantów i aromatów z przypraw.
Powietrze jest pod tym względem dużo lepsze. Jest jeden warunek. Trzeba
przestrzegać temperatur z tolerancją do 2-3 stopni. Po przejściu na parzenie w
wędzarni zredukowałem ilość przypraw do 1/3.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|