Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: "misiczka" <i...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: placek - makowiec
Date: Thu, 23 Dec 2010 12:48:53 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 47
Message-ID: <ievd23$nsp$1@news.onet.pl>
References: <ieu2b7$rrn$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: h82-143-177-113-static.e-wro.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1293105027 24473 82.143.177.113 (23 Dec 2010 11:50:27 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Dec 2010 11:50:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332689
Ukryj nagłówki
Użytkownik "malgorzata" <m...@p...onet.eu> napisał w wiadomości
news:ieu2b7$rrn$1@news.onet.pl...
> Witajcie,
> przyjaciel zapytał mnie o przepis na makowiec w formie placka(czyli
> niezawijany). Nie mam. Oczywiście jest mnóstwo w Sieci, ale zależy mi, by
> podesłać mu coś sprawdzonego, łatwego i w miarę szybkiego w wykonaniu.
>
> Przepis na masę makową mam, ale jak to zrobić, by się trzymała podkładu (chyba
> z kruchego ciasta - tak mi się wydaje)?
>
> Liczę na Waszą pomoc i doświadczenie. Sprawa pilna, bo na Wigilię makowiec
> powinien być :)
Ciasto:
szklanka cukru (może być mniej trochę)
pól kilograma maku
1 kostka masła
3-4 jabłka bez skóry starte na grubej tarce (duże oczka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach migdałowy
4 jajka
rodzynki
Mak zalewamy wrzątkiem i czekamy (bez gotowania) aż wessie wodę, mielimy dwa
razy. Mieszamy z cukrem, jabłkami, proszkiem, całymi jajkami (żadnego ubijania
osobno białek), zapachem migdałowym i namoczonymi rodzynkami. Dodajemy
rozpuszczone w garnku masło - przestudzone. Wykładamy masę do kwadratowej
balszki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzmy do nagrzanego do 160 stopni
piekarnika, na około godzinę.
Polewa:
Wsypujemy do miseczki cukier puder i dodajemy tyle soku z cytryny, żeby masa
dała się rozsmarować na makowcu.
Smarujemy i czekamy aż wyschnie.
Ja kupowałam mak mielony (suchy), wiec sprawa była jeszcze prostsza w wykonaniu
:-) Mozna dodac więcej bakalii.
--
misiczka
|