Data: 2010-12-23 11:48:53
Temat: Re: placek - makowiec
Od: "misiczka" <i...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "malgorzata" <m...@p...onet.eu> napisał w wiadomości
news:ieu2b7$rrn$1@news.onet.pl...
> Witajcie,
> przyjaciel zapytał mnie o przepis na makowiec w formie placka(czyli
> niezawijany). Nie mam. Oczywiście jest mnóstwo w Sieci, ale zależy mi, by
> podesłać mu coś sprawdzonego, łatwego i w miarę szybkiego w wykonaniu.
>
> Przepis na masę makową mam, ale jak to zrobić, by się trzymała podkładu (chyba
> z kruchego ciasta - tak mi się wydaje)?
>
> Liczę na Waszą pomoc i doświadczenie. Sprawa pilna, bo na Wigilię makowiec
> powinien być :)
Ciasto:
szklanka cukru (może być mniej trochę)
pól kilograma maku
1 kostka masła
3-4 jabłka bez skóry starte na grubej tarce (duże oczka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach migdałowy
4 jajka
rodzynki
Mak zalewamy wrzątkiem i czekamy (bez gotowania) aż wessie wodę, mielimy dwa
razy. Mieszamy z cukrem, jabłkami, proszkiem, całymi jajkami (żadnego ubijania
osobno białek), zapachem migdałowym i namoczonymi rodzynkami. Dodajemy
rozpuszczone w garnku masło - przestudzone. Wykładamy masę do kwadratowej
balszki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzmy do nagrzanego do 160 stopni
piekarnika, na około godzinę.
Polewa:
Wsypujemy do miseczki cukier puder i dodajemy tyle soku z cytryny, żeby masa
dała się rozsmarować na makowcu.
Smarujemy i czekamy aż wyschnie.
Ja kupowałam mak mielony (suchy), wiec sprawa była jeszcze prostsza w wykonaniu
:-) Mozna dodac więcej bakalii.
--
misiczka
|