Data: 2010-09-03 20:13:40
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
Od: Qrczak <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2010-09-03 20:55, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
A po co?
Doprawiam zawsze zupę, sos.
Qra
|