Data: 2010-09-03 18:55:14
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>> jeszcze za późno.
>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
cytryny...
Ewa
|