Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border4.nntp.
dca.giganews.com!border2.nntp.dca.giganews.com!border3.nntp.dca.giganews.com!bo
rder1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!npeer02.iad.highwinds-media.com!n
ews.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.com!
newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01
.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4ccaad94$0$20991$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@n...onet.pl>
<4ccb193f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl>
<8...@j...googlegroups.com>
Subject: Re: przywieranie chleba do blaszki
Date: Fri, 29 Oct 2010 22:17:05 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 41
Message-ID: <4ccb2bc8$0$27038$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.250.9
X-Trace: 1288383432 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27038 83.6.250.9:2110
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:331233
Ukryj nagłówki
"Suri" <b...@p...fm> wrote in message
news:86b68280-feb1-44ed-aaa6-14c2c66b2965@j18g2000yq
d.googlegroups.com...
On 29 Paź, 20:58, "Julia" <r...@o...pl> wrote:
> > Gdzieś robisz błąd. Napisz w kolejności jakie czynności wykonujesz zanim
> > trafi
> > do foremki.
>
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy:http://niusy.onet.pl
>
> jak zrobię ciasto na chlebek to smaruje blaszkę olejem potem wylewam
> ciasto
> i wkładam blaszkę na 12 godzin do piekarnika zimnego oczywiscie tam sobie
> rośnie a po tych 12 godzinach włańczam piekarnik i sie piecze tak mam w
> przepisie
> pozdrawiam
Dawniej kiedy blaszek na chleb nie można było wymienić
tak łatwo jak dziś i kiedy były wysłużone wielokrotnym
użytkiem w prawdziwym piecu chlebowym, przez co łatwiej
do nich przywierała masa, smarowano sadłem. (:
Ty pewnie nie masz nawet pojęcia, czym jest sadło.
Grunt, że tłuszcz zierzęcy jest lapszy ponieważ lepiej
"wytrzymuje" duże i długotrwałe temperatury, przy których
tłuszcze roślinne się nie umywają i może powstawać akroleina.
Myślę sobie, że czysty smalec tez jest dobry.
Natomiast pierwsze słyszę, żeby blaszkę posypywać bułka
tartą jak wspominają przedpiścy w dużej temperaturze się
zwęgli (: No ale co kto lubi.
Twój chlebek przywiera prawdopodobnie dlatego, że
ma za rzadką konsystencje. (:
Mój chleb drożdżowy pszenno-żytni jest pieczony w formach wysmarowanych
margaryna i tartą bułką. Wyrabiany jest w automacie, przełożny do keksówek,
rośnie do podwojenia objętości w temperaturze ok. 30°C na termoobiegu.
Pieczenie na termoobiegu w temperaturze 150°C przez pół godziny, drugie pół
godziny po odwróceniu foremek o 180°. Jest doskonale wypieczony, elastyczny
nawet po tygodniu.
|