Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przywieranie chleba do blaszki Re: przywieranie chleba do blaszki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: przywieranie chleba do blaszki

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!r14g2000yqa.googlegroups.com!not-for-mail
From: Suri <b...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przywieranie chleba do blaszki
Date: Fri, 29 Oct 2010 13:28:16 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 39
Message-ID: <9...@r...googlegroups.com>
References: <4ccaad94$0$20991$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@n...onet.pl>
<4ccb193f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl>
<8...@j...googlegroups.com>
<4ccb2bc8$0$27038$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.3.121.86
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1288384097 25753 127.0.0.1 (29 Oct 2010 20:28:17 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Oct 2010 20:28:17 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: r14g2000yqa.googlegroups.com; posting-host=83.3.121.86;
posting-account=F0dd1woAAADo-dbezUMInVhIOB5PLgZO
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.12)
Gecko/20101026 Firefox/3.6.12 ( .NET CLR 3.5.30729;
.NET4.0C),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:331236
Ukryj nagłówki

On 29 Paź, 22:17, "Panslavista" <p...@i...pl> wrote:

> Dawniej kiedy blaszek na chleb nie można było wymienić
> tak łatwo jak dziś i kiedy były wysłużone wielokrotnym
> użytkiem w prawdziwym piecu chlebowym, przez co łatwiej
> do nich przywierała masa, smarowano sadłem. (:
> Ty pewnie nie masz nawet pojęcia, czym jest sadło.
> Grunt, że tłuszcz zierzęcy jest lapszy ponieważ lepiej
> "wytrzymuje" duże i długotrwałe temperatury, przy których
> tłuszcze roślinne się nie umywają i może powstawać akroleina.
> Myślę sobie, że czysty smalec tez jest dobry.
> Natomiast pierwsze słyszę, żeby blaszkę posypywać bułka
> tartą jak wspominają przedpiścy w dużej temperaturze się
> zwęgli (: No ale co kto lubi.
> Twój chlebek przywiera prawdopodobnie dlatego, że
> ma za rzadką konsystencje.  (:
>
>     Mój chleb drożdżowy pszenno-żytni jest pieczony w formach wysmarowanych
> margaryna i tartą bułką. Wyrabiany jest w automacie, przełożny do keksówek,
> rośnie do podwojenia objętości w temperaturze ok. 30°C na termoobiegu.
> Pieczenie na termoobiegu w temperaturze 150°C przez pół godziny, drugie pół
> godziny po odwróceniu foremek o 180°. Jest doskonale wypieczony, elastyczny
> nawet po tygodniu.

Skoro tak twierdzisz (: nie mam powodu żeby uważać, że tak nie jest.
Ja piekłam chleb dość długo w maszynie, w której forma jest teflonowa
wiec nie przywiera raczej- to oczywiste. Piekłam tez w zwykłym
piekarniku
bez termoobiegu,był jedynie nieco suchszy. Ale tak jak smakuje mi
chlebek
od "pani babci" ze wsi z pieca chlebowego,z wysłużonej blaszki,
mieszanego w dzieży, z często przypalona skórką to... bajka. (:

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.10 kogutek
30.10 krys
31.10 kondzio
31.10 Panslavista
03.11 Stokrotka
04.11 Misiek
04.11 Aicha
04.11 Misiek
04.11 Aicha
06.11 lemonka
06.11 Mateusz piąty
08.11 Misiek
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem