Data: 2014-05-30 11:14:45
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-05-27 17:11, FEniks pisze:
>
> A ja sobie zrobię tę wersję z francuskiego, jak tylko uda mi się kupić
> jakąś fajną rybkę.
No i zrobiłam wczoraj. Z filetem pstrąga łososiowego. Najpierw
podsmażyłam na patelni pokrojone w paski: cukinię, cebulę, paprykę,
pomidory (te ostatnie z puszki), z solą, odrobiną cukru, czosnkiem,
pieprzem, bazylią, do momentu aż pomidory odparowały. Potem wyłożyłam to
wzdłuż środka płata ciasta francuskiego, na to dałam posoloną rybę, boki
ciasta pokroiłam w paski i połączyłam przekładając na przemian. Górę
posmarowałam rozkłóconym jajkiem, piekłam 25 minut w 200 stopniach, pod
koniec pieczenia posypałam wierzch wiórkami żółtego sera. Nie chciało mi
się bawić w origami, bo nie zależało mi aż tak bardzo na wizualnym
efekcie (to był zwykły obiad), ale i tak wyszło całkiem całkiem ładne
danie. Zdjęcia niestety nie mam, bo byliśmy głodni i nikomu nie w głowie
było fotografowanie. A może szkoda, bo by trochę przestygło, a tak - z
łakomstwa poparzyłam sobie podniebienie, czego skutki odczuwam do dziś.
Ewa
|