Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "gruby" <d...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rozpadajaca sie ryba
Date: Mon, 12 Nov 2007 20:40:35 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <fhaa6g$msn$1@inews.gazeta.pl>
References: <fh840b$fek$1@inews.gazeta.pl> <fh9mo1$175$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: sub229-129.elpos.net
X-Trace: inews.gazeta.pl 1194896400 23447 85.193.229.129 (12 Nov 2007 19:40:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Nov 2007 19:40:00 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-User: dario34
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305614
Ukryj nagłówki
Ikselka naskrobał(a):
> Bumba Bumbinska napisał(a):
>> Bez wzgledu na to czy kupie swieze filety czy zamrozone, podczas
>> smazenia ryba sie rozpada. Zamiast wyjac z patelni rybe w ksztalcie
>> fileta czy kostki wyjmuje rozsypujaca sie breje.
>> Nie pomaga panierowanie, tudziez kladzenie na rozgrzany olej. Zawsze
>> jest to samo.
>> Macie jakis pomysl na usmazenie ryby w ksztalcie ryby?
>> Rodzina zaczela mi (slusznie) strajkowac przeciwko rybnej brei.
>> Aska
> Smaż w dobrze rozgrzanym, głębokim (!) oleju. Ryba powinna pływać w nim, a
> nie leżeć na patelni.
> Ilość oleju jest ważna, bo gromadzi w sobie na tyle dużo ciepła, aby ryba
> nie ochłodziła zbytnio frytury - nie zdąży sie rozpaść, lecz od razu się
> zetnie jej powierzchnia i kształt zostanie zachowany. Jest to niezależne
> od typu kuchenki: dużo rozgrzanego oleju.
Ja rybe smaże w cieście. Robię gęste ciasto, gęstsze niż nalesnikowe, filet
skrapiam sokiem z cytryny, posypuje przyprawami , w ciasto i na patelnie..
oprócz chrupiącej skórki mam soczystą rybe w srodku..
--
Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurwili.
|