Data: 2009-08-29 13:38:10
Temat: Re: sałatka 7-składnikowa
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:h7b3d5$n8$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >
> > Użytkownik "Zbylut" <Z...@N...zzz> napisał w wiadomości
> > news:slrn.pl.h9f13h.qqg.Zbylut@NoWhere.zzz...
> >>
> >> tzn te inne gotuje się bez soli czy nie soli po ugutowaniu?
> >>
> > Przerażająca większość ludzkości gotuje w słonej wodzie i nie soli
> > dodatkowo po ugotowaniu, wychodząc z (błędnego zapewne)
przekonania,
>
> A czemu to błędnego?
To z takim przekąsem trochę było. Żart, znaczy.
> Potrzeba solenia wynika tylko z przyzwyczajenia
Nienienie. Ziemniaki koniecznie trzeba posolić, ponieważ zawierają
skądinąd korzystny dla człowieka potas, ale musi on być odpowiednio
zbilansowany sodem. Stosunek sodu do potasu powinien wynosić 4:1, co
akurat w przybliżeniu odpowiada upodobaniom smakowym przeciętnego
człowieka (dlatego nikt nie siedzi z kalkulatorem nad garem kartofli).
Z tego samego powodu lepiej smakuje pomidorek lekko osolony.
|