Data: 2006-11-10 08:46:16
Temat: Re: schab pieczony
Od: "czeremcha " <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Księżniczka Telimena <c...@W...wp.pl> napisał(a):
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu?
Nie piec go za długo.
> Ile się piecze np. 1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
Ok. 200 st., nie więcej niż pół godziny. Ogólna metoda, która zawsze się u
mnie sprawdza - gdy schab przestanie być miękki, "zesztywnieje" - jest już
wystarczająco upieczony.
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
> sensu.
Ma sens, bo obsmażanie ma na celu utworzenie na powierzchni mięsa ścietej
otoczki, która zapobiega wyciekaniu soków - czyli żeby mięso nie było suche.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|