Data: 2006-05-05 07:19:07
Temat: Re: ser żółty z białego
Od: "flower" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "AK" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:e3d0mk$2vg$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam, mam pytanie: czy ktoś spotkał sie z dokładnym przepisem na domowy,
> trochę inny, ser żółty robiony ze starego sera białego (twaróg)?
> Moja ciotka spod Rzeszowa robiła coś takiego:
> stary twaróg odstawiała do spiżarni aż całkiem "zgliwiał" (wg niej - nie
> wiem jak sie to nazywa ale żółknie i śmierdzi okropnie) Jak już był
> niejadalny, to wrzucała do rondelka, dodawała tłuszczu - wtedy chyba
> margaryna, sól, pieprz i obowiązkowo kminek i to rozpuszczała i
przysmażała.
> Jak było gładkie i żółte to dodawała jajko. Odstawiała i ser zastygał.
Potem
> był taki do chleba.
> Wiem, ze opis może się wydawać odpychający, bo stary ser itd, ale to
> naprawdę było dobre :)
> Moze ktoś z Was spotkał się z czymś takim, może ma to jakąś nazwę?
> Potrzebuję dokładny przepis, bo jakoś mi nie chce wyjść taki gładziutki
> tylko zawsze grudki wychodzą :(
Coś podobnego Makłowicz robił:
http://kuchnia.mckornik.com/strona_glowna.php?drukuj
=0&lp_wedrowki=122&lp_przepisu=3#122
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|