Data: 2002-03-26 07:58:40
Temat: Re: śledzie
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zuzka wrote:
> Co zrobilam zle , sa bez smaku .
> Czy uda sie jeszcze je uratowac , staly tak 2 dni w lodowce i sa okropne .
wiele zalez.y od s'ledzi - jakie by?y na starcie, czyli po kupieniu.
Tak naprawde;, to przed moczeniem nalez.y odcia;c' kawa?eczek i spróbowac'
jak bardzo jest s?ony i w zalez.nos'ci od tego - moczyc' krócej lub d?uz.ej
"dzisiejsze" s'ledzie nie wymagaja; tak d?ugiego moczenia, ja np p?ucze; je
tylko, ew mocze; 2-3 godz w mleku i koniecznie dodaje; listek bobkowy i
ziele angielskie. Jes'li chcesz miec' zdecydowane w smaku s'ledzie - kupuj
korzenne.
a jes'li chodzi o te które juz. masz, mys'le;, z.e nalez.y je potraktowac'
zalewa; octowa;(proporcje wedle uznania) zagotowana; z korzeniami, odlac'
oliwe; i ostudzona; zalewa; zalac' s'ledzie. I znowu potrzymac' w lodówce. Tak
czy inaczej w czasie robienia trzeba zawsze próbowac' - to daje poje;cie
ile czego brakuje, lub jest w sam raz.
powodzenia
ewa
|