Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta - problemy
Date: Fri, 14 Jan 2005 12:55:35 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <cs8bvm$98k$1@inews.gazeta.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1105703734 9492 81.219.100.7 (14 Jan 2005 11:55:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Jan 2005 11:55:34 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227814
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:675c.00000edb.41e78626@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> ostatnio zrobiłam pierwszy raz tarte (ze szpinakiem) i w zwiazku z tym mam
> kilka pytań. W jakiej temeraturze i jak dlugo nalezy piec ciasto na tarte?
> Moje
> ciasto wydawalo mi sie troche 'zakalcowate', i nie wiem, czy nie pieklam
> za
> krotko? Albo w zbyt niskiej temperaturze. I jak dlugo piec nadzienie
> tarty?
> Moja byla wypelniona szpinakiemz feta. Pieklam blisko 40 minut i bylo ok,
> tylko to ciasto troche jakby niedopieczone. A do ciasta nie dodaje sie
> proszku
> do pieczenia, wiec jak to ciasto moze byc wyrosniete? prosze o wyjasnienie
> znawcow tart :)
Ciasto w tarcie ma być tak cieniutkie jak się tylko uda. Żadnego proszku do
pieczenia na boga, najlepiej żadnych jaj, ono nie ma rosnąć, ma być tylko
delikatnym i prawie niezauważalnym obramowaniem dla farszu.
Klasyczne ciasto do słonej tarty to: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 120
gr. zimnego masła, zimna woda - tyle żeby
ciasto skleić. Mąkę rozetrzeć z masłem na żwirek, dodać sól i wodę, zagnieść
szybko w elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, wsadzić na przynajmniej pół
godziny do lodówki, rozwałkować _jak najcieniej_, wyłożyć formę, obciąć
brzegi wystające za bardzo ponad brzegi formy, ponakłuwać widelcem, wyłożyć
na wierzch ciasta papier do pieczenia przycięty odpowiednio nasypać na
niego ziarna suchej fasoli, żeby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło
się.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220st, po ok 10 minutach zdjąć papier z
fasolą (schować sobie na następny raz) i podpiec jeszcze ok 5-8 minut.
Na gorący podpieczony spód wyłożyć nadzienie i piec w tym wypadku (szpinak+
feta ok 30 minut)
Sowa
|